Rail corridor noise barrier for Walka Grange Lifestyle Village

5 December 2018

In order to protect their residents from railway noise, whilst also maintaining the development’s premium aesthetic values, Walka Grange Lifestyle Village turned to ModularWalls for an aesthetically superior rail corridor noise barrier.

 

Walka Grange Retirement Village | ModularWallsWalka Grange Retirement Village | ModularWalls
Walka Grange Retirement Village | ModularWallsWalka Grange Retirement Village | ModularWalls
Walka Grange Retirement Village | ModularWallsWalka Grange Retirement Village | ModularWalls
Walka Grange Retirement Village | ModularWallsWalka Grange Retirement Village | ModularWalls
Walka Grange Retirement Village | ModularWallsWalka Grange Retirement Village | ModularWalls

 

Walka Grange Lifestyle Village is a resort-style, over 55s gated estate in Maitland, NSW. This development is designed to free residents from domestic maintenance demands, without needing to sacrifice their freedom or autonomy. The village boasted affordable, architectural homes amidst tranquil, natural surrounds; however, the close proximity to a train line jeopardised the peace and quiet of the community.

ModularWalls worked directly with MBK Holdings, the asset owner and builder, to design and supply an acoustic barrier that met their specific criteria. Having previously installed noise walls as part of the Hunter Expressway extension, ModularWalls were familiar with the requirements of local jurisdiction regarding infrastructure noise solutions. Due to this knowledge, the barrier was engineered with increased specifications to meet the 50-year design life consistent with rail projects, even though it was not a direct request in the initial client brief.

On top of acoustic performance, the sloping land also required retaining capabilities to create level, functional lots for the residents. TerraFirmX panels , which easily retained the 900-1200mm, were seamlessly integrated into the GuardianWall system, with the rest of the barrier utilising AcoustiMax noise attenuation panels, creating a single, seamless wall solution.

The project was completed over 5 different stages, spanning over approximately 18 months. Due to the various specifications, the service provided to the client involved multiple disciplines, including engineering, project management and custom manufacturing. The final rail corridor noise barrier measured 3.6m high on the low side and 2.4m high on the residential side, finished with custom post tops and other decorative elements to maintain the architectural values of the development.

***

For more information on how ModularWalls can provide cost-effective, aesthetically superior noise attenuation solutions, call our team on 1300 556 957 or simply enquire below.